Diş Sağlığı ve Hastalıkları

Klinik Hakkında

Sabit Protezler

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (küçültülmesi) ile laboratuarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Bu protezlerin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle protezin destek dişlerinin tüm dişeti kenarları çok iyi fırçalanmalıdır. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 2-4 seansda ve 5-10 gün arasında işlem tamamlanır. Protezin metal destekli porselen ve metalsiz yapılar başlığı altında çok fazla çeşidi vardır. Sizin için en uygun çözüm hekiminizle birlikte belirlenecektir.

Total(Tam) Protezler

Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse total (tam) protezlerin yapılması gerekmektedir. Son yıllarda total protezler artık dişsiz ağızlar için tek şans olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.

Parsiyel(bölümlü) Protezler

Ağızda eksilen dişlerin yerini doldurmak amacıyla, metal gövdeli veya defleks dediğimiz daha estetik ve hafif materyalle, mevcut dişlere kroşeler (teller) veya özel tutucular yardımıyla tutunan, eksik dişlerinizin yerine yapay hazır dişlerin yerleştirildiği, hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir.

Amalgam Dolgular

Gümüş dolgular olarak da bilinirler. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının civa ile karıştırılması sonucu elde edilmektedir ve diş hekimliğinde çok uzun yıllardır kullanılmaktadır. Uygulama aşaması kolay ve kısa sürelidir. Amalgamın içeriğindeki civanın zararlı olup olmadığı halen tartışılmaktadır. Son yıllarda amalgam dayanıklılığında estetik dolgular var olduğu için günümüzde fazla kullanılmamaktadır.

Kompozit Dolgular(Diş rengindeki dolgular)

Kompozit dolgular çürük, kırık veya estetik amaçlı olarak, dişlerin tedavisinde kullanılabilen, dişin kendi rengini taklit edebilen dolgulardır. İlk geliştirildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılmalarına rağmen , zamanla çiğneme kuvvetlerine dayanıklılığı arttırılıp, aşınma miktarları azaltıldığı için, artık arka dişlerde de kullanılabilmektedir. Kompozit dolgular sadece çürük sonucu oluşmuş kavitelerin restore edilmesi için kullanılmaz aynı zamanda hastanın görünümünden memnun olmadığı durumlarda dişin renginin ve formunun değiştirilmesi için de kullanılabilir. Zaman içerisinde kompozit dolgularda renkleşme ve aşınmalar görülebilir.

Kanal tedavisi

Dişin içinde yer alan pulpa (yumuşak damar-sinir uzantısının) hastalıklarını tedavi etmek amacıyla yapılan işlemlerin tümüne kanal tedavisi denir. Yıllar önce, pulpası hastalanmış dişler çekilmekteydi. Günümüzde ise kanal tedavisi sayesinde hekimler dişleri ağızda tutarak tedavi edebilmektedir.

12 Aralık 2022