1-7 Ekim Emzirme Haftası
05 Ekim 2023

Anne Sütü İlk 6 Ay Tüm Besin İhtiyacını Tek Başına Karşılar

Bütün bebekler ve çocuklar sağlıklı olmak ve sağlıklarını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. Anne sütü, ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin ihtiyacını tek başına karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir.

Buna rağmen halen tüm dünyada yeni doğan bebeklerin yarısından daha azı hayatlarının ilk 1 saatinde anne sütü alarak hayata başlamaktadır. Sonrasında bebeklerin yaklaşık sadece yüzde 44'ü hayatlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır.

Dünya Emzirme Haftası, emzirme ile ilgili konularda farkındalığı artırmak ve tüm dünyada anne sütü ile beslenmeyi desteklemek ve yaygınlaştırmak amacıyla her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında yürütülen küresel bir faaliyettir.

Anne Sütü Canlı Bir Gıda, Mucize Bir Besindir

Ülkemizde 1991 yılında dünyadaki gelişmelerle eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı ve UNICEF iş birliğiyle "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" başlatılmıştır. Sağlık Bakanlığı olarak, bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlatılması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaş ve ötesine kadar devam ettirilmesi ve bu şekilde tüm bebeklerin sağlıklı bir şekilde yaşama başlaması temel amacımızdır. Anne sütü hem kısa hem de uzun vadede anne ve çocuk sağlığını destekleyen, canlı bir gıda, mucize bir besindir.

Anne ve Bebek Dostu Hastane

Doğum hizmeti veren hastanelerde, gebeliklerinden itibaren anne adaylarını anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendiren, doğumdan hemen sonra annelerin bebeklerini emzirmesini sağlayan, güncel bilgilerle eğitilmiş sağlık personeli ile annelere bebeklerini nasıl emzirecekleri konusunda yardımcı olan hastanelere "Bebek Dostu Hastane" unvanı verilmektedir.

Yine Bakanlığımız tarafından; anne sağlığı hizmetlerinin niteliğini ve niceliğini artırarak anne adaylarının güvenli, kaliteli doğum hizmetine ulaşmalarını sağlamak amacıyla "Anne Dostu Hastane" programı uygulanmaktadır. Bu kapsamda ülkemizde 81 ilde bin 229 Bebek Dostu, 61 ilde de 113 Anne Dostu Hastanemiz bulunmaktadır.

Başarılı Emzirme İçin On Adım

Emzirmenin korunması ve desteklenmesi amacıyla "Başarılı Emzirme İçin On Adım Stratejisi" oluşturulmuştur. Annelerin bebekleriyle bir arada tutulması, doğru emzirme tekniği, anne sütünün korunması ve saklanması, emzik ve biberon kullanımının zararları gibi birçok konuda hem sağlık personeli, hem anne, hem de aileyi bilgilendirmek amacıyla hazırlanan bu kurallar, tüm sağlık tesislerimizde ve özellikle emzirme odalarında bulunmaktadır.

"Başarılı Emzirme İçin On Adım Stratejisi"ne aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.